Jelentkezés

Túra a Tihanyi-félszigeten

Júni
23

Túra a Tihanyi-félszigeten

 

Túra a Tihanyi-félszigeten 

Időpont: 2018 június 23. (szombat)

Indulás: Sopronból (teliautós szisztémával) reggel 6.00 ó-kor.

Túra időtartama: egész napos program, autóút 5 ó (oda-vissza), gyalogtúra 5-6 ó (laza fotózó, nézelődő tempóval)

Túra programja:

Az útvonal kiindulópontja a Sajkod melletti apáti templomromnál van. A tanösvény fő látnivalóit az egykori utóvulkáni tevékenységek nyomán kialakult geológiai érdekességek jelentik, mint például a Szarkádi-erdő és a Belső-tó között elterülő gejzírmező, amely mintegy hárommillió évvel ezelőtt keletkezett. Ezek közül a legismertebb az Aranyház, amely a rátelepedett sárga színű zuzmóról kapta a nevét. A félsziget legmagasabb pontjának, a Csúcs-hegynek a tetején szintén egy gejziritsapka van, oldalában pedig egy barlang, amelyben a hagyomány szerint Sobri Jóska, a híres bakonyi betyár tanyázott.

Ha június végén, július elején járunk erre, a levendulavirágzást is elcsíphetjük. A félsziget nyugati felén, az Apáti-hegy délre néző lejtőjén Bittera Gyula, korának neves gyógynövényszakértője kezdte meg a levendulatermesztést.

A félszigeten élő állatok közül minden bizonnyal az ürgék végeznének a népszerűségi lista élén. A Belső-tó mellett, ahol a magyar szürke marhák legelésznek komótosan, tavasztól kora őszig egészen közelről lehet megfigyelni ezeket az aranyos kisemlősöket. A 2003-ban megkezdett visszatelepítési program sikerének köszönhetően ma már egy stabil populáció él a Belső-tó partján.

A tanösvényen történeti érdekességeket is találhatunk, például a barátlakásokat vagy az Óvár tetején fennmaradt vaskori földsáncmaradványt, ahonnan nem mellesleg még a kilátás is páratlan.

A Programra regisztrálni szükséges!!