Jelentkezés

Dürnstein túra

Szept
22

Dürnstein

Dürnstein túra

Időpont: 2018 szeptember 22. (szombat)

Indulás: Sopronból (Csengeri út – Kőszegi út körforgalmi parkoló) 7.00 ó-kor

A túra paraméterei: Dürnstein Soprontól 160 km, oda-vissza 320 km, Osztrák pályamatrica szükséges! A gyalogtúra bárki számára könnyen teljesíthető, 6-7 km pár száz méter  szintkülönbséggel.

Beszámoló az előző túránkról!

  1. június 17-én, igazi nyári kánikulában vágtunk neki a Soprontól 160 km-re található, valóban patinás kis városka, Dürnstein és környéke felderítésének. Túra klubunkban megszokott nagy létszámhoz képest, egészen kis csapat mindössze 14 fő gyűlt össze a reggeli találkozón. Kis autózás után meg is érkeztünk a Duna partra, ahol a fejünk fölé magasló kis hegy zöldellő növényzete közül kikukucskáló sziklaormok igen csak felcsigázták kis csapatunkat. Nem is időztünk, hanem nekivágtunk.

Családommal már kétszer jártunk itt, ezért magabiztos hely-ismerettel vezettük a csoportot. Elsőnek a hegyet vettük célba, mely egy cikk-cakkos útszakasz legyőzése árán adta meg magát. A felfelé vezető út monotonságát gyönyörű panorámájú kiszögelések törik meg, melynek egyikét sem érdemes kihagyni! Miután felérünk a gerincre, egy igen szép mediterrán jellegű környezet tárul elénk. A táj annyira szép, odafent is tűzdelve kilátással a Dunára, hogy még a nagy meleget is feledtette velünk. Itt, igaz árnyékba húzódva, elfogyasztottuk a hazulról hozott ebédjeinket, majd szép komótosan tovább indultunk. Kisebb hegyormok közt, kitett utakon, száraz és bonsai jellegű fák közt, kékfejű és fürge gyíkok kíséretében, hagytuk magunk mögött utunk e csodás szakaszát. Ezután erdei séta következett. Itt először egy étterem jellegű hüttébe botlottunk, majd megcéloztuk az 1895-ben épült Starhembercwarte névre „hallgató” kilátót.  Az 564 m magasságban található építménytől leereszkedve,  elértük az 1645 óta romokban álló Dürnstein várát. E vár nagy történelmi múlttal rendelkezik. Itt raboskodott pl. Oroszlánszívű Richárd 1191-1193 között, magyar vonatkozásban pedig Mátyás király is ostromolta Dürnstein várát. Miután kigyönyörködtük magunkat a vár alatt kanyargó Duna látványába, a hőségtől szédelegve ereszkedtünk alá a csodaszép városkába. A középkor hangulatát idéző település kis utcáin sem találtunk felüdülést, ezért egy étterem teraszán kötöttünk ki. Itt mindenki talált kedvére való „életmentő” nedűt, melyek tán a nagy meleg hatására igen gyorsan „elpárologtak” korsóinkból, poha-rainkból. Felfrissülés ellenére a Duna parti sétát, mely egy igazán szép látvánnyal gazdagította volna még a programot, töröltük és rövid úton elsétáltunk autóinkhoz. Járműveinkkel magunk mögött hagytuk e csodaszép helyet, de a szépségét örökre magunkkal vittük.

 

A helyszínre teli autós szisztémával megyünk, ezért regisztrálni szükséges! Autós infót  kérek!!