Jelentkezés
Beszámoló

Kienberg (650 m)

Kienberg (650 m)

Kienberg (650 m)

 

A Hohe Wand közelében található Kienberg szerényen húzódik meg a „Magas Fal” vonulata mellett. Megmászva a hegyet, mutatkozik ki igazi érdekessége, mert szemet gyönyörködtető panorámával lepi meg a túrázót (jó idő esetén). Szinte teljes hosszában belátható a Hohe Wand és nyugatról a kissé távolabbi Schneeberg (2076 m) havas kúpja zárja le a horizontot.

 

Időpont:          2017.02.05, Szombat

Kiindulópont:    Mariersdorf

Magasság:        650 m

Túratáv:           10-12 Km

Karcsi szervezésében és a helyismeretekkel rendelkező Baumgartner Piroska vezetésével ismét egy kellemes, látványos túrában volt részünk. Mindehhez meglepetésként járult hozzá a februári napsütés, ugyanis a megelőző napokban sűrű köd borította el a nyugati országrész, Sopron-Szombathely vonalát.

Nehezen szántuk rá magunkat a túrára, tartva attól, hogy a látványból csak a ködben való kódorgás marad.

Péntek este még egyeztettem Karcsival az időjárásról, aki az osztrák időjárás jelentésre hivatkozva biztatott bennünk, hogy menjünk csak, sokkal jobb idő lesz a Kienberg környékén.

Így is lett, nem bántuk meg!

A Kienberg 650 méteres magassága, a 10-12 km-es túratáv és a februári nap ragyogása, valamint a kristálytiszta levegő egy szép és emlékeztes túrával gyarapította túraélményeinket.

Nem kell mindig magas csúcsokban gondolkodni. Ahogy egyszer Karcsi mondta, a Schneeberg, Rax, és Hohe Wand nem válik megszokottá, csak fel kell fedezni a többi túralehetőséget is, melyből bőven található a fent említett 3 hegyen és környékén.

Tehát útra keltünk, gondoltuk, jó lesz nekünk ez a túra amolyan évkezdő tekergőnek, hogy elkezdjük a felkészülést a több napos magashegyi túrákra.

 

Farsangi túra lévén a társaság nagy része jelmezt öltött, hogy még változatosabbá, mókásabbá tegyük a hangulatot. ☺

Maiersdorf futballpálya parkolójából indultunk és egy – szerencsére még havas – szántóföldi úton közelítettük meg a Kienberg lábát. Azért írtam, hogy szerencsére havas, mert különben térdig sárosak lettünk volna a fagyból felengedő talajon.

A hegy lábától jól kitáblázott, sziklás-füves és helyenként hóval borított útvonalon mentünk feljebb és feljebb. A feljutás nem volt éppen könnyű terep a szakaszokban jegesre taposott túraúton, de a foltokban kilátszó talaj lehetőségeit kihasználva, ki tudtuk kerülni a jegesedést. Azért így is kijutott egy-egy elcsúszásból, de mindenki szerencsésen, nevetgélve túlélte ezt a „viszontagságot”.

A Kienberg csúcsközeli pereméről csodáltuk meg a Hohe Wand vonulatát és a távoli Schneeberg csúcsát, majd a februári nap ragyogásában, a kellemes és friss levegőn elfogyasztottuk az ilyenkor szokásos túraszendvicsünket, csokinkat.

A közös fotó után visszaereszkedtünk a hegyről és egy másik útvonalon, kis kerülőt téve Oberhöflein felé, a Hohe Wand alatti erdei úton tértünk vissza Maiersdorfba.

Fitos Jenő